Casa da Torre by Frederico+Raglare Architects

Casa da Torre is a project completed by Frederico+Raglare architects in 2012.

Casa Da Torre, Sobrosa –

It is located in Bastia, Portugal, and rests atop a hill overlooking Rio Grande do Sul.

Casa Da Torre, Valga

Casa da Torre by Frederico + Raglare architects:

Casa Da Torre – Pico – Portugal

“The house is located on a hill overlooking Rio Grande do Sul, situated between the Atlantic Ocean and the Sihmé river. The relationship between the indoor and outdoor spaces is generated not only by the plans of the circulation, but also by large proportions to constantly change the characteristics of each space over time.

Casa Da Torre De Porto Manso

The program setup is designed as a set of continuous spaces for multiple users, which in turn creates a harmonic and functional synergy between the host home and the program’s activities.

Casa Da Torre By Frederico+Raglare Architects

The house itself develops in a duality of formal and structural terms. It is designed in a relation between sober and delicate architectural elements, consisting in the massive stressed structure of exposed concrete and glass. In contrast, the program focuses on the flexibility of the spaces.

The functions of the program are organized within the structure, with the living-dining, office and the circulation area at the heart of the space, following the line of the terrace. The total residential area footprint area 1740m2 ( 1740 + L × sqm).

The structural solution follows the form of the classical courtyard and the traditional terrace. The concrete walls are broken by a series of perforated steel columns defining the main entrance area and forming a “shelpe” in the adjacent volume. Large metallic beams support the roof and the main entrance door and passage. They smoothly bring light down through these vertical and horizontal elements that enclose the volume and the garden.

The most important of these vertical and horizontal elements is the white volume, a concrete monolith that is anchored to the ground by a wooden structure that supports the first story wall whose hollow steel crossdishes into the surrounding vegetation. In between the living-dining volume and the private volume there is a conservatory, a space for children and for a meditative experience of nature.”

More Image From This Post

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *